Reparation af dunjakke

Skrevet af Jens Jerichau Clausen, 21. januar 2017

Henover nytår var jeg i Beitostølen for at holde nytår hos min friluftsmakker Kalle-Emil. På denne tur lærte jeg på den hårde måde hvorfor en dunjakke ikke skal bruges som yderste lag. Jeg gled ude på vejen og da de gruser med små skarpe sten i Norge, resulterede det i 5-6 store huller på ryg og arm af min dunjakke. Jeg opdagede ikke hullerne med det samme, men så snart jeg erkendte dem blev hurtigt lukket  med gaffatape. Desværre mistede dunkamrene nok mange dun. Nu er jeg så kommet hjem fra Norge og tænker at lave en lidt mere grundig reparation af jakken.

Jakken er min meget lilla Norrøna lofoten 750 down Jacket. Jeg købte den brugt for et par år siden og har været rigtig glad for den - på trods af den lidt for fancy farve. Jeg har længe ville udskifte den - men eftersom den eneste dårlige ting er farven, har jeg ikke ikke kunne godtgøre det endnu. Efter jakken er blevet repareret vil jeg afprøve hvor meget varme og performance den har mistet - måske det er tid til en ny dunjakke?

Kolde klare dage og en flot solopgang over Beitostølen. Det blev desværre også til en hård tur for min jakke.

 

Planen

Materialer

  • Nylontråd
  • Sil-Net
  • En smørepind (is-pind f.eks)
  • Pandelampe
 

Min plan var først at sy hullerne sammen for derefter at lukke dem yderligere med Sil-Net - et silikoneprodukt man også kan bruge til at gøre f.eks. syninger vandtætte.

Jeg valgte at sy med en meget tynd gennemsigtig nylontråd. Min erfaring er at det er stærkere end normal polyester-tråd og fordi det er gennemsigtigt kan jeg bruge det til alle farver reparationer.

Jeg valgte efterfølgende at lime med Sil-Net for at beskytte syningen. Man kan godt bruge almindelig lim, men de fleste typer størkner op og bliver hårde og det er ikke ideelt. Hvis man så pakker sin dunjakke sammen kan de små hårde klumper have skarpe kante som laver yderligere revner. Mange gange kan man også bruge naturgummi/latex til at lime med, men det er ikke altid det fæstner godt nok på glatte tekstiler som denne. Sil-Net er netop lavet til telte og andre vandtætte tekstiler, så den fæstner rigtig godt.

Når jeg sidder og syr bruger jeg altid pandelampe - så er jeg sikker på ikke at skygge på noget tidpunkt.

Hullerne på ryggen af jakken

Sil-Net tuben.

Udførelsen

Syningen

Det gik egentlig godt. Dog var der flere steder hvor jeg fik lavet en gennemsyning og syede helt ind på bagsiden af stoffet så jeg på den måde fik syet dunkammeret sammen. Jeg havde også lidt problemer med at tråden var lige tynd nok. Det betød at hvis jeg lavede hullet for tæt på stoffets kant rev den bare stoffet i stykker. Men som altid bliver det bedre des flere syninger man laver. De første syninger var der mange dun der blev syet ind i syningen, hvorimod de sidste blev flotte og mere "clean".

Et af hullerne. Det var nogle gode store huller hvor mange dun desværre gik tabt.

Hullerne på ærmet efter de er blevet syet

Close-up af min syning

Limningen

Jeg smurte først en klat på for derefter at glatte det ud med en pind. I nogle af de første syninger stak der som sagt dun ud, hvilket betød at det var svært at få et et helt glat og pænt look.

Sil-Net puttes på og smøres ud bagefter.

Resultatet

Jeg blev OK tilfreds. Det er helt klart billigere end at købe en ny. Spørgsmålet er bare om det kan svare sig at sy og lime det fremfor bare at tape det med gaffatape? En tanke var også at bruge spiler-tape man kender fra sejlsporten - den er kraftig, tynd og så fåes den i forskellige farver. Jeg vil nu ud og afprøve jakken og se om den er ligeså god som før uheldet.

Efter tre dage er silikonen størknet.

Og her til sidst et par billeder af jakken i brug:

Fra en tur i  Jotunheimen  - dengang jakken var hel!

Fra en tur i Jotunheimen - dengang jakken var hel!

Fra min vinterfjeldstur i Hurrungarne i 2016