Sydsverige, sommer 2016

Sommerens kantareller

Tilbage i juli 2016 var jeg en lille uge i sydsverige med min kæreste Johanne. Vi havde lånt et lille primitivt sommerhus, IBIDOK, og planen var at fiske, gå ture og ellers se nærmere på naturen i nærområdet. Det blev til 6 dage med masser af kantareller, en kort kajaktur og masser af sol og hvidvin.

Skrevet af Jens Jerichau Clausen, 23. januar 2017

Før turen

2 timer nord for København har min bedsteforældre et lille primitivt sommerhus, IBIDOK, som nu er ejet af min onkel, min moster og nogle af deres venner. I 2014 fejrede vi 50 års jubilæum for huset, som iøvrigt er tegnet af min morfars ven og som min morfar har tegnet de tekniske tegninger til (men som min morfar har fortalt: "men entreprenøren ville jo hellere bruge deres egne tegninger"). Der er hverken el eller vand lagt ind i huset, hvilket betyder man skal hente vand ved naboen og man skal have batterier med til det hele. Det er også en god øvelse i at slukke ens mobiltelefon. Det ligger i et rigtig smukt og naturskønt område, lige ned til søen Femlingen. Foran huset er der et åbent område med tonsvis af blåbær, og som de gamle dagbogsindskrivninger også beretter om, så bugner området ligeledes med kantareller - såfremt man kender de rigtige steder!

Der var ikke så meget planlægning til denne tur. Vi var kun to mennesker, så vi kunne fylde bilen op med alt grej og tage stilling til det oppe i Sverige. Hjemmefra havde vi planlagt en kajaktur på søen med en enkelt overnatning i telt. Derfor havde vi kajakker, trangia, telt hvad man nu ellers skal bruge.

Maden behøvede ikke nærmere planlægning, end at vi kunne lave en indkøbsliste i bilen på vejen, og købe ind i Älmhult, cirka 30 minutter fra huset. Når der intet køleskab er, skal man dog tænke sig lidt om ligesom på friluftstur: Letfordærvelige madvarer skal holdes kølige og i skyggen - og gerne i et fadbur væk fra mus og andre smådyr. På sådan en tur er det smart at spise vegetarisk, så slipper man for at skulle holde kødet friskt.

Det tager lige godt 2 timer at køre i bil til IBIDOK

Huset ligger i et meget naturskønt område. Søen byder desuden på en masse små øer.

Grunden og huset set fra drone - fra en tur i påsken 2012

Huset set fra drone - fra en tur i påsken 2012

Under turen

Dag 1 - Vi ankom sent på aftenen og havde kun lige tid til en enkelt tur ned til søen. Resten af tiden blev brugt på at flytte ind og pakke ud. Sidst jeg var der var hen over nytår, så det var ikke så lang tid siden. Dengang faldet der dog sne og jeg sov i mit talt foran hytten. Da Johanne og jeg var her alene, valgte vi at rykke to madrasser ind i stuen, hænge myggenet op over sengen og dermed lave vores egen himmelseng. Inde i stuen er der også åben pejs, samt brændeovn. Den gamle Morsø-brændeovn varmer effektivt huset op, og selvom det var sommer blev den brugt om aftenen.

Solnedgang over søen

Forfatteren før aftensmaden

Foto: Johanne Rose Conrad

Vores interimistisk drømmeseng midt i stuen. Lyskæderne er batteridrevner og fra IKEA.

Dag 2 - Vejret var hele dagen lidt gråt og kedeligt, men ikke desto mindre havde vi besluttet at dagen skulle vies til at udforske nærområdet. Ligesom i Danmark var 2016 et godt svampeår i sydsverige pga den våde sommer, så jeg havde en idé om at vi skulle finde en masse kantareller. Jeg husker hvordan vi som små var afsted med mine forældre og hvordan vi fandt kurvevis af kantareller. Især ét sted fandt vi mange: Næsset syd for huset. Eftersom kantareller vokser de samme steder år efter år, havde jeg en plan om at vi kunne tage afsted med en kurv og efter de 3 km næsset rundt, ville vi komme hjem med kantareller til frokost. Efter en tur rundt kom vi tilbage med én sølle svamp! Min meget positive tilgang til projektet blev forløst af en tvivl på min hukommelse. Vi besluttede derfor at tage en afstikker til nogle andre områder, og det gav  pote! Normalt afslører en svampejæger aldrig sine jagtmarker, så derfor kan jeg ikke indlade jer i hvor vi gik hen for at finde svampene. Men som billederne herunder viser, fandt vi nok til aftensmaden.

Efter frokost samlede vi ligeledes blåbær fra de bugnende buske foran huset. Det vil sige: Johanne fandt blåbær samtidig med hun var en meget tålmodig model for mine foto-forsøg. Resten af dagen blev brugt på at læse og slappe af.

Johanne har fundet en lille fin kantarel

Under krat - skjult for solen - finder man gerne kantareller.

Udsigt over søen - klar til svampejagt

Johanne på blåbærjagt

Masser af de søde blå bær foran huset.

Dagens sankeresultat.

Instagram-moment!

Frokost!

Flødestuvede kantareller og ristet brød - favorit-ret!

Dag 3 - Dagen i dag stod på en tur i husets robåd. Vi havde taget en lille eldreven påhængsmotor med, som gør turen lidt mere rar. Dels kommer man fremad uden de helt store anstrengelser, dels larmer den ikke og det er virkelig rart. Samtidig har man hænderne fri til at fiske. Vi pakkede en lille taske med frokosten sammen med fiskegrejet og en svampekurv. Eftersom jeg har været heroppe et par gange kender jeg efterhånden nogle af de gode fiskeområder. Det blev da også til en lille aborre, som dog røg ud igen. Der var desværre ingen gedde-aktivitet, så selvom jeg havde drømt om en stor sommer-gedde, så blev der altså intet af det denne gang. På vejen hjem måtte jeg hive fat i de gode gammeldags træåre, da der ikke var mere spænding på batteriet. Til gengæld oplevede vi de lokale fiskeørne på helt tæt hold. De holder til på den ø der ligger lige neden for husets bådplads, så vi passerede øen helt klods på hjemturen. Jeg fik fanget et godt billede af den ene fiskeørn som kan ses længere nede.

Godmorgen!

Foto: Johanne Rose Conrad

Efter svampesucces den foregående dag, undersøges hvad der ellers kan være af svampe i området.

Foto: Johanne Rose Conrad

Fiskeørnene bor på øen lige ude foran huset.

På vej på søen til frokost og fiskeri.

Foto: Johanne Rose Conrad

Dag 4 - Planen for dagen var igen svampejagt og gåture i nærområdet. Og vi blev beriget med masser af sol det meste af dagen. Ud over solen fandt vi også en masse kantareller, faktisk flere end den første dag. Jeg havde de foregående nætter trawlet de gamle dagbøger igennem for at finde fortegnelser om kantarelsteder, så jeg havde et par steder vi skulle afprøve. Nogle områder var desværre ryddet pga skovdrift, men mange områder gav faktisk pote. De blev nydt på behørig vis i solskinnet med en flaske rosé.

Dagens bytte i svamperiget.

Frokost med rosévin og stuvede svampe.

Dag 5 - Endelig kom dagen hvor vi skulle ud i vores hjemmebyggede kajakker. Efter planen skulle vi have taget kajakken med rundt i søen og overnattet en enkelt nat i telt. Desværre skar Johanne sig dybt i fingeren på dag 3, som gjorde at hun skulle syes. Det betød at vi måtte tage en ekstra dag hjemme i huset for at holde fingere i ro, og kajakturen blev nedgraderet til en én-dagstur. Vi kom dog på vandet og det blev en rigtig hyggelig tur. Vejret var med os, og vi fandt et lækkert spot imellem to øer med masser af sol. Her kunne jeg fiske lidt imens Johanne læste i sin bog. Vi havde selvfølgelig pakket frokosten med, og den blev nydt på en sten i solen midt i denne svenske sø.

Johanne spejder ud på søen

På vej i solen

På vej i land på et hyggeligt og hemmeligt spot på Femlingen

Hyggeligt pausespot.

Dag 6 - Her på sidstedagen lavede vi ikke rigtig noget. Vi fik gjort rent, spist lidt blåbær og pakket bilen, og så stod den ellers på hjemtur og Danmark

Turen i tal

5 nætter // 9. - 14. juli 2016

Sværhedsgrad: 1 ud af 10

Et sidste farvel fra en sten i en sø

Efter turen

Det var en hyggelig sommertur med masser af afslappende aktiviteter i naturen. Vi fik både gået lange ture, fundet svampe, fisket og roet kajak. Desværre fik vi ikke taget en overnatning i telt, ligesom vi heller ikke fik lavet mad over bål. Det blev alligevel en rigtig god tur fordi at vi fik os en rolig tur uden for mange aktiviteter. Derudover lærte jeg meget mere om svampe på denne tur, og jeg fik for alvor gået på kantareljagt.

Det lille sommerhus i Sverige er et skønt tilflugtssted hvor man nyde naturen samtidig med man har et fast tilflugtssted.

Sidste solnedgang over Femlingen