Hilleberg Nallo 3 GT

4-sæsoners tunneltelt

Mit fantastiske fjeldtelt. 3-personers tunneltelt med ekstra stort apsis og en samlet vægt på 3,1 kg. Mange friluftsentuisaster kender til svenske Hilleberg, og ved derfor at de står for bundsolid kvalitet. Jeg købte mit telt tilbage i 2013 og har endnu ikke oplevet nogle begrænsninger, hverken på kajakture, vinterture eller vindblæste fjeldture.

 

Fakta om teltet


Vægt: 3,1 kg (min 2,6 kg)
Måler opslået: 400 x 160 x 105 cm
Måler sammenpakket: ca. 51 x 18 cm
Materialer: Kerlon 1200 silikone oversejl, 9 mm DAC aluminiumsstænger
Nypris: 7.999,- kr (friluftsland.dk)
 

Anskaffelse

Jeg købte som sagt teltet tilbage i sommeren 2013. Jeg havde længe været på udkig efter et godt 3-personerstelt. Gennem grundig research og mine tidligere erfaringer, havde jeg udvalgt nogle fokuspunkter ift hvordan jeg ville prioritere købet:

  • Vægt Det skulle primært bruges til vandretur, derfor måtte det ikke veje for meget.
  • Størrelse Det skulle minimum være 3-personers. Jeg vandre mest med andre, og synes det er hyggeligt at dele telt. 2 personer i et 3-personers telt er oftest passende, men hvis man har et stort apsis kan man efter min mening sagtens være 3 mand i et telt.
  • Opbygning Man skulle kunne sætte oversejlet op alene og nemt kunne adskille indertelt og ydertelt. Dels for at man lettere kan sætte det op i regnvejr og dels for at man lettere kan deles om vægten hvis man vandre flere.
  • Pris Det er altid svært. I mange henseender hænger pris og kvalitet desværre sammen, så jeg var beredt på at smide mange penge efter teltet. Min smertegrænse var 5.000 kr.

Blød teltseng med masser af mos. Hurrungarne, efterår 2015

Når jeg lagde alt dette sammen, endte det med at jeg ville gå efter et Fjällräven Abisko Lightweight. Det var lidt småt i størrelsen (højdemæssigt) men ellers havde det nogle gode detaljer til prisen (som jeg husker som omkring de 4.700 kr). Jeg drømte selvfølgelig om et Hillebergtelt, men deres prisniveau var desværre i den helt afsindig høje ende, så det var udelukket. Selv med rabat var det alt for dyrt. Som I nok kan regne ud endte jeg med et Hilleberg, og det var skæbnen der spillede mig et puds. Normalt planlægger jeg store grejkøb langt ude i fremtiden. Det synes jeg har to fordele: Man kan holde øje med udsalg og man kan være lidt kræsen på brugtmarkedet. Jeg var ude og kigge på mange brugte telte men det var et heldigt udsalg hos Friluftsland der afgjorde mit køb. De havde lige netop et Hilleberg Nallo 3 GT i grøn tilbage, med 25% rabat! Dagen hvor det kom på nettet havde jeg købt det. Selvom teltet var mørkegrønt, var jeg ikke i tvivl: jeg måtte eje det telt. Også selvom det blev lidt mere end de 5000 jeg havde budgetteret med: jeg måtte slippe med 5.500 kr.

Hvad synes jeg om det?

Jeg har nu brugt teltet i snart 4 år og på næsten 20 ture, så jeg føler det efterhånden er godt afprøvet. Det har været med på alt fra efterårsvandretur i de norske fjelde, til sommerkajakture i Danmark, vintertur i dyb sne og kanotur med drengene. Her er mine tanker omkring teltet.

Alt det gode

Teltet er meget let at samle. Man kan kun putte stængerne ind fra en side og det er konstrueret så det næsten er selvstående. 4 pløkke og 3 stænger - så kan det sagtens stå en tør og vindstille nat. Fra fabrikken er det rigtig godt indstillet til at klare indtil flere opsætninger.

Det vejer næsten ikke noget, lige omkring de 3 kg hvilket er fint når det er beregnet til tre personer. Inder- og ydertelt kan adskilles, hvilket betyder man kan bære det seperat. Teltet leveres med 20 pløkker, men til de fleste ture behøver man ikke flere end 6 pløkke. De gange jeg har brugt flest pløkke har jeg også kun været oppe på 12, så allerede der kan man spare lidt vægt. Man kan også undlade reparationsstangen til stængerne. Ydermere kan man undlade telt-, stang- og pløkpose og på den måde i alt spare nogle få hundrede gram.

Vandretur i Sverige, 2014


Konstruktionen føles virkelig stærk og solid. Teltdugen er Kerlon 1200, som egentlig er ripstop nylon behandlet med 100% silikone. Det skal som alt andet grej vedligeholdes. Læs evt mit indlæg om vedligeholdelse. Stængerne er DAC featherlite og som navnet antyder, er de utrolig lette. Jeg blev selv meget overrasket over hvor lette, og samtidig hvor stærke, de er. Især under en storm i Jotunheimen i 2016 viste teltet sin styrke ved at holde stand.

De fleste problemer man oplever i et telt er kondens. Med tilstrækkelig ventilation er dette dog ikke noget problem. I Nallo-teltet er der rigtig gode muligheder for et godt vindflow igennem hele teltet. I fodenden er der en åbning helt nede ved jorden. I apsis er der et stort vindue, beskyttet under et udhæng. På den måde skabes et godt gennemtræk som udlufter hele teltet. Jeg har kun få gange oplevet lidt problemer med kondens, og det har hovedsageligt været fordi jeg har glemt at åbne op for ventilationen.

Der findes to primære indgange ude ved apsis, det største er mellem den første og den midterste teltstang, og den anden ude mellem første teltstang og pløkkerne i jorden. Jeg har fået en vane med at bruge den største, da man ikke skal bukke sig så meget for at kravle ind. En fed detaljer er, at man kan "fjerne" hele den forreste sektion mellem jorden og første teltstang. Det betyder at man kan få et fuldt vue imens man ligger inde i inderteltet.

Fjeldtur i Norge, 2016

I en skov, midt i sneen. Jotunheimen, vinter 2016

Teltet bruges som systue.

Mindre fede ting

Farven: Ja, jeg ved godt det er et meget lille punkt. Ideelt havde jeg valgt et rødt telt: Det er meget synligt både i sommer- og vinterfjeldet. Det er også en lille smule lysere, hvilket betyder et knapt så varmt telt om sommeren. 

Teltet er meget let at sætte op. Til gengæld kræver det en vis erfaring og træning før man bliver helt ekspert i at få det indstillet ordentligt. Når først man er nysgerrig og begynder at undersøge indstillignsmulighederne, så kan man få det optimale ud af det.

Dette går nok ikke så meget specifikt på dette telt som generelt på tunneltelte. Der er ikke så meget højde hvilket kan få dem til at føles små. Desværre er det oftest prisen man må betale når man skal have et tunneltelt med lav vægt.

Teltet i brug en snefyldt aften i Norge, 2016

Opsummering

Jeg er rigtig glad for teltet. Det er mit all-around-telt som har en tilpas lav vægt til at kunne bruges p+å vandreture, men samtidig har det nok plads til an tur i kano eller i kajak. Det er et teknisk telt, som kan virke skrøbeligt, men jeg har ikke endnu ikke formået at ødelægge det.

 

Plus


Gennemtænkt i forhold til ventilation
-
Vejer ikke meget ift dens styrke og størrelse
-
Er let at sæstte op

Minus


Som mange mindre tunneltelte er det ikke helt let at sidde op inden i.
-
Det har så mange indstillingsmuligheder, så for at få det optimale ud af det kræver det lidt træning.
-
Det er grønt
 

Kanotur på Immeln, 2015

Teltet med åben apsis i Jotunheimen 2016

 

Samlet set

Jeg bruger det på alle mine ture. Medmindre andre tager telt med, så har jeg dette med. Der er plads til grej ude i apsis, også en tørdragt // Jeg bruger stadig teltet

Anmeldelse, 09_10.png