Norrøna lyngen 750

En både varm og lilla dunjakke

Let, varm og komprimérbar er de tre ord der nok beskriver min meget lilla dunjakke bedst. Den har reddet mange ture for en kuldskær person som mig - både på vinterfjeldet men også i efterårsmånederne. Brugt siden 2015.

Anskaffelsen

Da jeg første gang skulle på vinterfjeld besluttede jeg at tiden nu var inde til at anskaffe en dunjakke. Indtil da havde jeg brugt min syntetiske fiberjakke: Arc'teryx Atom. Den har holdt mig varm under adskillige skydeperioder i Borris og Oksbøl, samt på diverse ture. Efter jeg stoppede i Forsvaret begyndte jeg dog at skifte meget af mit friluftsgrej ud. Når man er i felten er der nogle andre krav end hvis du er på fjeldet. To af de store punkter hvor grejet skiller sig ud er hårdførhed og vægt. Det betyder at man i isolerende lag og i soveposer oftest anvender syntetisk materiale som fyld, da dette tåler fugt over længere perioder. Oftest er materialerne anvendt også tykkere, tungere og mere hårdføre. Og dette skift medførte et salg af min fiberjakke og at jeg indledte en jagt på en dunjakke. 

Jeg vidste ikke så meget om dunjakker, men jeg fandt hurtigt ud af der findes en klasse af dunjakker som alle er lette og hvis pris ligger mellem 2.000 - 4.000. Der findes eksempelvis Arc'teryx Cerium LT Hoody, Montane North Star Lite, Western Mounterneering Hodded Flash Jacket og RAB Infinity Endurance. Jeg pløjede internettet igennem for at finde en god pris på nogle af de ovenstående jakker, men synes de var for dyre. Hurra for genbrug, for heldigvis fandt jeg min skønne dunjakke på et brugtforum på Facebook. Helt ny og til halv pris af originalprisen, dvs 1.500 kr. Jeg købte fluks jakken og har været rigtig glad for den siden hen.

Jakken da jeg fik den

Jakken i brug under pause på fjeldet, vinter 2016

Foto: Jesper Hovkjær

Hvad synes jeg om det?

Denne lilla sag har været mit varemærke på mange ture, for som en kuldskær person er varme din bedste vej til overskud på fjeldet. Og jeg har brugt jakken som pausejakke på vandreturen, som varm jakke på vinterfjeldet og som mellemlag på fisketur. Den har været vidt omkring, og det ses på hvor slidt den er blevet. Her følger mine tanker om den.

Alt det gode

Denne dunjakke ligner mange andre højkvalitetsdunjakker: den er enorm varm sammenlignet med hvor lav en vægt den har. Alle materialer fra stof til dun er nøje udvalgt og gør den relativ slidstærk (kan dog ikke klare en våd nytårsaften) og jakken virker meget gennemarbejdet. Den har alt det man kan forvente i den prisklasse: høj krave, tæt lukning i håndledet, stor justérbar hætte, fleece ved halsen osv. Da jakken som sagt minder om andre dunjakker i den prisklasse har jeg valgt at kigge lidt på de områder hvor den adskiller sig.

Ved håndledet er der elastik og blødt fleece.

Gode lommer - Jakken har kun to lommer - til gengæld er de store! Jeg elsker store lommer i mine jakker, for det betyder jeg ikke behøver have ting i bukselommerne. I sådan en pausejakke er mine lommer altid fyldt med pandelampe, snacks, kniv, foldekop, drikkedunk, pulverkaffe osv. At gemme ting i lommerne under pause hjælper mig med at holde styr på mine stumper, så de ikke ender med at ligge på rygsække, sten, i sandet, i sneen eller andre mærkelige steder.

Pakke sammen og stadig med mulighed for yderligere kompression

Sammenpakkelig - Jakken kan pakkes sammen i sin egen lomme. Ikke en revolutionerende og enestående feature, men en ganske god en af slagsen. Det åbenlyse problem det afhjælper er at den let komprimeres til mindre volumen. Men en anden ting er, at det beskytter jakken fra slid når man eksempelvis pakker jakken ned. Der er ikke et ærme eller en hætte der hænger fast i noget. Når man pakker ting sammen til små hårde kugler kan det oftest være en ulemper når man pakker rygsækken, men lommen som jakken pakkes sammen i, er relativ stor så du ender med en lidt blødere pakke. Derfor kan du let stoppe den ned og udfylde huller i rygsækken.

Morgenrutinen klares iført dunjakke

Foto: Jesper Hovkjær

Mindre fede ting

Farven - Jeg bliver nødt til at nævne den endnu engang. Dette er selvfølgelig en super subjektiv holdning, men jeg synes ikke så godt om farven. Faktisk er jeg mere til de anonyme farver, selvom det ikke altid er det bedste valg til friluftsliv - set fra et sikkerhedsmæssigt perspektiv. 

Prisen - Norrøna er mærkevare og et dyrt et at slagsen. Havde jeg ikke fundet dunjakke brugt eller med en stor rabat, havde jeg nok ikke købt den. Min oplevelse er dog at man får hvad man betaler for, dog får man kun ganske lidt for den forskel der er på dyre og billigere mærker. Så hvis jeg kan finde en dyr genstand til en lavere pris slår jeg til!

Jakken gør sig også god på en kølig vinterdag i de danske skove.

Foto: Johanne Conrad

Morgenstund med Noah og dunjakken

Opsummering

En jakke der lever op til mine forventninger om en dunjakke i den prisklasse: Varm, let, gennemtænkt design og med små fede detaljer som at den pakkes sammen i en lomme og at den har nogle gode store lommer. Farven er ikke min stil og prisen for en ny jakke er i den lidt høje ende og jeg mener ikke at det man får for de sidste 500- 1.000 kr er det værd. Jakken bliver snart udskiftet da den er gået i stykker, og selvom jeg har været meget glad for jakken bliver det ikke en 1:1 erstatning medmindre jeg får den til en god pris.

Som alle gode dunjakker kan man justere hætten. Måske lidt for entusiastisk?

Foto: Johanne Conrad

+

Godt design med store lommer

Komprimérbar

-

Farven (nok bare min)

Prisen

 

Samlet set

8 ud af 10 // Med på stort set alle ture // Jakken skal snart udskiftes