Vedligeholdelse af læderhandsker

Den der smører godt, kører godt...

Skrevet af Jens Jerichau Clausen, 4. april 2017

Som med mange andre ting, så kræver handsker vedligeholdelse og kærlighed en gang imellem. Og især læderhandsker kræver ekstra opmærksomhed for at de ikke skal gå til. Læder som ikke har været behandlet i lang tid vil mørne og til sidst smuldre, og derfor kræver produkter af læder jævnlig vedligeholdelse. Jeg har lavet en kort fotoserie hvor jeg viser hvordan jeg smører mine handsker ind i læderfedt og lidt om mine tanker omkring læder som materiale til friluftsprodukter.

Jeg har endnu ikke fundet mit fortrukne læderfedt, og det jeg bruger i denne guide er fra Collonil og er købt i Japan da jeg ikke medbragte noget selv. Før det har jeg brugt en læderfedt fra Grangers eller Hestra. De to sidstnævnte har været i dåse, og det synes jeg fungerer bedre end tuben fra Collonil.

Tre par handsker klar til læderfedt.

  1. Først sørger jeg for at handskerne er helt rengjorte og tørre. Det kan godt tage lidt tid for handskerne at tørre, men det er vigtigt de er rene og der ikke sidder snavs på dem.
  2. Jeg smører handsken ind ved at tage dem på og gnide fedtet ind på begge handsker.
  3. Den ene handske tager jeg af så jeg med en finger kan smører ind i alle små kroge og hjørner. Især i syningerne og de forskellige overlap kan der være hjørner der er svære at komme ind i.
  4. Hvis handskerne kun delvist er af læder (som mine Arc'teryx Alpha SV-handsker og mine LoweAlpine luffer), så tørrer jeg fedt af der er kommet på det andet materiale.
  5. Herefter hænger jeg handskerne til tørrer over noget varmt så fedtet ikke størkner før det trænger ordentligt ind. Jeg plejer at lade dem tørrer over en radiator

Små fedtklumper klar til udsmøring

Før og efter - det fremgår tydeligt at handsken til højre er smurt ind i fedt

Handskerne ligger til tørring natten over

Gedelæder er blvet brugt til disse Arc'teryx Tactical gloves

Efterfølgende kan der godt være noget fedt som er størknet uden på handsken. Dette er blot fedt der ikke er trængt ind i handsken og som derfor ikke er nødvendig. Det betyder ikke noget for handskens funktion, men kosmetisk er det ikke kønt samtidig med det kan skalle af og grisse andre ting. Man kan enten tørre det væk eller lade det sidde.

Størknet læderfedt

Håber det kan hjælpe dig  - enten med motivation til at fedtet fine handsker ind igen eller hvis du ikke lige vidste hvordan man skal gribe det an.

Har du nogle gode råd eller ideer, så skriv dem gerne i kommentarfeltet nedenfor.