Nyt sommertelt

En stor investering

Skrevet af Jens Jerichau Clausen, 2. august 2017

Her i sommeren 2017 har jeg mange vandreture på programmet og en del af de ture fungerer mit primære telt, Hilleberg Nallo 3 GT ikke så ideelt til. Jeg har behov for et mere luftigt telt til de varme miljøer, for selvom mit Nallo har en uovertruffen ventilation, så når man altså dens begrænsninger når solen bager og temperaturen sniger sig over de 20 grader. Jeg stod altså overfor et telt-køb til et godt sommertelt. Jeg lagde meget research i at finde det ideelle telt og derfor har jeg lavet en lille guide hvor jeg vil tage dig med i hånden på min rejse mod mit nye telt.

Varme, sol og små bække

Klarlægning af behov og krav

Først de obligatoriske "hvad skal jeg bruge teltet til" - og ikke mindst: "hvilke features synes jeg er vigtige."

Hver gang jeg kigger på nyt grej, forsøger jeg at lave en liste med krav og brugsområder. På den måde bliver jeg ikke vildledt af en god sælger eller en god salgstale på nettet. Jeg forsøgte også at klarlægge hvad jeg ville bruge teltet til:

 

Screenshoot af mine noter til et kommende telt.

 

Selvstående - Jeg skal ikke være afhængig af at man kan bruge pløkker da det vil begrænse brugsområdet - især når jeg tænker på Pyrenæerne med meget klippe.

Let - Dvs under 2 kg. Da jeg skal alene afsted som turleder på nogle ture, vil jeg gerne have et telt jeg kan bære alene.

Sommerligt & luftigt - Det betyder lette og luftige materialer og gerne et oversejl der ikke slutter helt tæt ned til jorden.

Selvstående indertelt - Så det kan bruges alene på de varme nætter. Jeg forestiller mig en stjerneklar nat hvor man ligger og kigger op på stjernerne.

Mindre apsis er OK - Jeg behøver ikke et stort apsis, da teltet primært skal bruges i perioder hvor der er relativt tørt. Der er derfor ikke behov for meget plads til tør omklædning og meget baggage. Sidstnævnte kan godt ligge halvt udenfor.

God siddehøjde (over 1 m) - Sommersæson er oftest lig med myg. Især i Norge. Derfor skal det være muligt at sidde og opholde sig inde i teltet uden at det bliver klemt.

Skal kunne slåes op i regnvejr - ..Og holdes tørt. En af de ting jeg virkelig har været glad for på mit Hilleberg-telt, er muligheden for at slå inderteltet ned og op tørt selvom det regner udenfor.

Med hensyn til størrelsen skrev jeg to sætninger ned for at ramme det ind. Teltet skal bruges af:

én person med grej indenfor
eller
to personer med grej udenfor

Et "luftigt" telt

Foto: Johanne Rose Conrad

Research, research, research

Da jeg havde fået styr på mine krav, begyndte jeg at undersøge markedet. Det var en lang proces, og jeg kan se jeg oprettede mine første noter om nyt telt allerede den 12. april (teltet blev købt midt april 2017). Jeg kendte selvfølgelig lidt til udvlaget og derfor var det første telt der faldt mig ind Hubba Hubba NX fra amerikanske MSR. Faktisk er det det eneste selvstående telt jeg selv havde prøvet kræfter med på daværende tidspunkt. Neden for har jeg lavet nogle bokse med telte som jeg kiggede på, samt en lille tekst med info og hvad der måske gjorde de faldt igennem. Nogle telte nåede jeg at være ude og se, andre sorterede jeg allerede fra på baggrund af de specifikationer jeg kunne læse mig til. Hvis du klikker på overskriften kan du se teltet. De røde bokse røg ud her i første runde.

Big Agnes - Copper Hotel HV UL2


Vægt: 1,7 kg
Højde: 104 cm
Noter: Kan ikke slåes op i regnvejr. Har ikke set det fysisk - og umiddelbart ikke mulighed for det. Kan ikke finde danske butikker. Ekstra stor apisis i den ene side, det virker meget fedt.

Big Agnes - Copper Spur HV UL2 mtnGLO


Vægt: 1,4 kg
Noter: Kan ikke slåes op i regnvejr. Har ikke set det fysisk - og umiddelbart ikke mulighed for det. Kan ikke finde danske butikker. Sjov gimmick med lys i loftet - især når teltet ikke vejer særlig meget mere af den grund. Kan også fåes uden lys.

Fjällräven - Abisko Dome 2


Vægt: 3,1 kg (min: 2,9 kg) For tungt
Noter: Kan sættes op i regnvejr. Ikke helt så lodrette vægge. Virker hårdført.

Helsport - Reinsfjell Superlight


Vægt: 2,2 kg
Højde: 105 cm
Noter: Virker lidt spinkelt i det. Rigtig god højde. Kan slåes op i regnvejr.

Hilleberg - Rogen


Vægt: 2,1 kg (min: 1,8 kg). Lidt tungt.
Højde: 97 cm
Noter: Kan godt slåes op i regnvejr. Kender teltets kvalitet og har set det. Virker som en vinder trods det er lidt tungt i det.

Marmot - Alvar 2p


Vægt: 2,8 kg (for tungt)
Noter: Udvendige stænger så det kan slåes tørt op i regnvejr.

Marmot - Limelight 2P


Vægt: 2,3 kg (for tungt)
Noter: Kan godt lide de knækkede stænger - dog kan jeg ikke helt regne ud om det gør konstruktionen lidt svagere? Kan ikke slåes op i regnvejr.

Mountain Hardwear - Chost UL2


Vægt: 1,1 kg
Højde: 92 cm (for lavt)
Noter: Har ikke så god siddehøjde.

MSR - Freelite 2


Vægt: 1,2 kg
Højde: 91 cm (for lavt)
Noter: Letvægtsudgave af Hubba-teltet. Kan ikke slåes op i regnvejr. Virker spinkelt og er nok lidt for letvægt.

MSR - Hubba Hubba NX


Vægt: 1,7 kg
Højde: 100 cm
Noter: Kan ikke slåes op i regnvejr. Har dog en idé om at det kan lade sig gøre. Skal lige afprøves. Afprøvet i Norge med to perosner og stor rygsæk - virker fotræffeligt.

Nordisk - Finnmark 2 SI


Vægt: 3 kg (for tungt)
Noter: Mega fedt man kan lyne hele døren op. Så det slået op i Lyngby - virkede lidt for fimset.

Robens - Merlin


Vægt: 2,7 kg (for tungt)
Noter: Kan slåes op i regnvejr.

Der gik to telte videre til finalen: Hilleberg Rogen og Helsport Reinsfjell Superlight, da disse telte var de eneste der levede op til stort set alle mine krav. Mine to andre favoritter: MSR Hubba Hubba NX og Big Agnes Copper Spur HV skulle slåes op med inderteltet først - og der fejlede de desværre umiddelbart på. Jeg stod dog overfor min første sommer tur, 4 dage i Jotunheimen, og lånte derfor min storebrors Hubba Hubba NX telt. Dels fordi jeg ikke havde besluttet hvilet af de to andre telte jeg skulle købe, dels fordi jeg havde en lille mistanke om, at man med lidt opfindsomhed kunne slå teltet op med oversejlet først - det skulle dog lige afprøves.

På turen til Norge fik jeg altså testet min teori, og med lidt hjælp fra min kæreste kunne man faktisk godt slå oversejlet op for derefter at klikke inderteltet på. Det var ikke nemt og kræver nok nogle mindre modifikationer. Så derfor tog jeg begge telte med i finalen. Jeg vil skrive lidt om hvert telt og hvad jeg umiddelbart er fordele og ulemper ved hvert telt.

 

Det lånte MSR Hubba Hubba NX i Jotunheimen, juni 2017

 

Hilleberg Rogen - Teltet emmer af høj kvalitet og jeg har rigtig gode erfaringer med Hilleberg. Kvaliteten på de materialer der er brugt er meget høje og detaljerne er gennemtænkte. Det virker dog ikke så luftigt og jeg føler det er lidt mere bastant end de andre telte. Det vejer 2,1 kg i max og 1,8 kg i minimum. Jeg har den regel at jeg ender med en konfiguration der ligger midtimellem, dvs lige under 2 kg - lige akkurat under vægtkravet.

Helsport Reinsfjell Superlight - Et telt som er lidt af et hybridtelt. Det scorer højt på siddehøjde og så kan det ligesom Hilleberg-teltet slåes tørt op i regnvejr. Jeg synes dog det virker skrøbeligt og mange af detaljerne er udført i nogle lidt spinkle plastikmaterialer. Teltet vejer 2,2 kg - jeg fandt dog en artikel i Opdag Verden hvor de har kontrolvejet det til 1992 gram .

MSR Hubba Hubba NX - Efter at have prøvet teltet i de norske fjelde var jeg solgt - især når man har muligheden for slå det tørt op i regnvejr. Alle dimser er udført i aluminium og virker solide - i modsætning til Hellsport-teltet føler man ikke det går i stykker ved en lille smule misbrug. Udover det, er teltet simpelt og nemt at sætte op. Vægten er også ideel da den ligger mellem 1,7 kg og 1,4 kg. Jeg kan ihvertfald ikke sætte en finger på teltet, og derfor blev det også dette telt jeg valgte.

Big Agnes Copper Spur HV - For mig at se er dette telt på højde med MSR-teltet - det vejer bare 300 g mindre! Eller, jeg tror det er et ligeså godt telt. For grunden til at jeg valgte MSR-teltet var simpelthen tilgængelighed. Jeg kunne ikke finde nogle steder hvor jeg kunne komme ud og se, røre og fornemme teltet. Mærket er amerikansk og har et godt ry derovre, derfor undre det mig at jeg ikke har kunne finde nogle danske forhandlere. Det kan ske det havde vundet over MSR-teltet hvis det havde haft samme høje kvalitet, men da jeg ikke havde mulighed for at se det, blev det skilt fra.

MSR Hubba Hubba NX med sol og masser af luft!

Som sagt endte jeg med MSR Hubba Hubba NX da jeg følte det imødekom alle mine krav. Jeg håber denne guide kan hjælpe dig til at vælge dit næste telt. Du har nok ikke de samme behov som mig, men måden jeg har struktureret mit indkøb kan måske inspirere dig til at gøre det samme således at dit næste teltindkøb rammer plet.

 

Dit næste grejkøb


1. Nedskriv dine behov og krav
Skriv alle dine tanker og krav ned. Gerne i overskrifter og så vidt muligt prioriteret. Og husk dine krav når du endelig vælger - man glemmer nogle gange når manforblændes af en sælger eller af en god salgstekst.
2. Research af markedet
Husk at læse anmeldelser fra andre da de måske skriver om lige netop den ene lille detalje som kan betyder noget for dig. Se gerne videoer af produktet. Tag ud til forhandlere og se teltet slået op - og nedskriv den følelse de fornemmer i teltet.
3. Udvælgelsen
Normalt er det nemnt, men nogle gange vakler man mellem to eller flere stykker grej. Hvis valget er lidt hip som hap - altså man ikke kan bestemme sig så vælger jeg ud fra hvad der føles bedst. Enten kender jeg mærket eller også har den lige én enkelt feature der gør forskellen.
 

Mit eget telt i brug i pyrenæerne - lige efter passagen til Frankrig gennem Brèche de Roland.